donderdag 19 januari 2012

Spice Girls in Marrakesh

Naast de enorme cultuurshock in Marrakesh, hebben we natuurlijk ook nog wel iets gedaan in die drie dagen. De nadruk ligt hier wel redelijk op ‘iets’.
Dit iets heet de Souk.

De souk ligt in het oude gedeelte van Marrakesh. Het is een heel gebied met allemaal kleine kraampjes/winkeltjes op zijn Marokkaans.  Daarnaast is er ook nog een groot plein waar ze je ook de hele tijd geld vragen. Zo heb je mannen met typische kleding aan die vragen of je op de foto wil met ze, je betaald er echter wel voor. Ook zitten er veel vrouwen die de hele tijd naar je roepen om Henna tattoo te laten zetten. Ook zitten er slangenbezweerders en mannen met apen. Alles om geld te verdienen. Doordat iedereen naar je roept, voel je niet geheel op je gemak om rustig te kijken. Dit plein was dan ook altijd een plein waar we snel overheen liepen.

Wanneer je over het plein bent gegaan, kom je gelijk bij de souk. Eigenlijk zit deze helemaal al aan de rand van het plein. De souk is heel kleurrijk. Elk kraampje heeft zijn eigen spullen. Of alleen maar souvenirs, of alleen maar leren tassen, of alleen maar sjaals, of alleen maar typische Marokkaanse schoenen of of of.. Overal waar je keek zag je veel en je zag vooral kleur. Door alle nieuwe indrukken en alle kleuren krijg je gelijk het gevoel om te kopen.

Maar rustig kijken en rustig rond lopen zit er niet bij. We werden de hele tijd aangesproken, ze konden gelijk horen dat we uit Nederland kwamen, ze noemde ons 1000x mooie meiden maar als je niet reageert, dan ben je weer lelijk. Kijken kijken kijken, maar niet kopen is een zin die iedereen kent. En wij werden bestempelt als de Spice Girls. Vier meiden die er alle vier anders uit zagen, blijkbaar net als de Spice Girls.

Dus als Spice Girls liepen wij over de Souk. Honderden kraampjes heb ik gezien in drie dagen, iedereen genegeerd en vooral ook veel afdingen. Net zoals bij de taxi, proberen ze veel meer geld te vragen voor alles. Als toerist weet je dat ook en dan moet je de prijs zelf lager gaan inzetten. Uiteindelijk kom je bij een compromis en zelfs dan weet je dat je nog steeds te veel betaalt. Het is echt een sport om zo laag mogelijke prijs te krijgen.

De belevingen die we hadden waren zoveel allemaal, dat weinig doen al heel veel was. De souk is prachtig, ook om overheen te lopen als je niks wil kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten